Publicaties

Omslag 600×600-02

Filantropie in Nederland

Prof. dr. L. (Lucas) Meijs, Prof. dr. R. (René Bekkers), N. (Nico) de Boer, E. (Eva) van Baren MSc., Dr. L. (Lonneke) Roza, Prof. dr. T. (Theo) Schuyt, Dr. P. (Pamala) Wiepking, M. (Mark) Molenaar, M. (Michiel) de Wilde MBA,

20,51

Filantropie is in Nederland big business. Uit het onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit blijkt dat er 4,3 miljard euro per jaar in omgaat. Het is privaat geld dat in de breedste zin van het woord bedoeld is voor het algemeen nut. Individuen, huishoudens, fondsen, loterijen en bedrijven dragen op die manier in royale mate bij aan allerlei maatschappelijke en goede doelen. Nederlanders stellen niet alleen geld ter beschikking, net zo essentieel is de tijd die ze erin steken.

Tijd en geld zijn de cruciale aspecten die centraal staan in deze publicatie, die tot stand gekomen is op aandragen van Vereniging NOV en Gilde Nederland. Wat is vrijwilligerswerk nou eigenlijk? En wat kunnen ondernemers er mee? De economische en maatschappelijke betekenis van vrijwilligerswerk is grotendeels nog onbekend en onbenut. Dat terwijl vrijwilligerswerk een grotere economische en maatschappelijke rol moeten gaan spelen dan we waarschijnlijk denken. Deze publicatie maakt duidelijk wat de rol van filantropie en vrijwilligerswerk is in de huidige samenleving en hoe we deze krachten kunnen gebruiken in de opbouw van de participatiesamenleving.

Gepubliceerd 01/06/2014
Labs Innovatie & Ondernemerschap,
Preview