Start op: 14 Apr 2015

Den Haag, 10/04/2015: SMO (Stichting Maatschappij en Onderneming), de Dutch Centers for Entrepreneurship en Het Groene Brein brachten startups, topondernemers en experts samen tijdens de Kick-Off van de Circulaire Economie (CE) Booster. Startups streden om een plek in dit jaarlange boosterprogramma waarin ze hulp krijgen bij zowel het opschalen als het vergroten van de duurzame impact van hun onderneming.  Van de 11 genodigde startups zijn er uiteindelijk 8 toegelaten tot de CE Booster.

In het huidige systeem denken nog steeds veel ondernemers dat duurzaam ondernemen niet gepaard kan gaan met groei en winstgevendheid.  Juist in de economie waarin duurzaamheid steeds onmisbaarder wordt is deze denkfout problematisch.

Desalniettemin schieten steeds meer circulaire ondernemingen binnen verschillende sectoren uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven binnen de ‘sharing economy’ zoals Airbnb en GreenWheels. Ook voor ondernemingen als Phonebloks en Solar Shirt ziet de toekomst er rooskleurig uit.

De initiatiefnemers van de CE Booster willen daarom inspelen op de groeiende verwachting van circulaire bedrijfsvoering vanuit de maatschappij enerzijds en anderzijds de motivatie van bedrijven om hun duurzame impact te vergroten.

Gedurende een jaar lang worden startups gecoacht door experts zoals Gijs van Lookeren en Jan Borghuis (Greenwheels), Arne Hulstein(Business Fabriek) en Jan Peter Everhard (Ministerie van Economische Zaken). Andere aangesloten experts zijn bijvoorbeeld Maurits Groen (WakaWaka) en Marga Hoek (Het Groene Brein).

In verschillende masterclasses die zich focussen op strategy, people, finance en sales, werken startups onder leiding van hoofdcoach Pieter van Osch (Spark Education) aan winstgevende én duurzame groei van hun onderneming.

Uit diverse aanmeldingen zijn 11 startups uitgenodigd voor de Kick-Off bij het Ministerie van Economische Zaken, waar de deelnemers voor het laatste onderdeel van de selectie een pitch gaven over de potentie van hun startup.

Aan inspirerende ideeën bleek het niet te ontbreken. Van het recyclen van afval in Kenia tot duurzame plastic palen (Victoplast) en het gebruik van Hennep als grond- en bouwstof (Hemp Collective) tot een bibliotheek voor duurzaam ontworpen kleding (De Kledingbibliotheek):een grote diversiteit aan circulaire ondernemers met een duidelijke ambitie om een boost te geven aan de circulaire economie.

Want waarom gebruiken wij eigenlijk maar 2% van ons drinkwater daadwerkelijk als drinkwater? ‘98% van het drinkwater in Nederland wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het toilet, dat is natuurlijk raar’ aldus Johan Bel (Mijn Waterfabriek).

Sanne Janssen (Urbanseeds), vroeg zich juist af waarom er niet beter met de grote hoeveelheid afval op scholen wordt omgegaan. ‘Afval recyclen kan uiteindelijk voor scholen zelfs winstgevend zijn.’

Duurzaamheid en bewustwording van duurzaamheid aanpakken in een vroeg stadium: dat lijkt meer startups bezig te houden. Zo wil Liedewij de Graaf (IkCircuLEER) duurzaamheid in het beroepsgerichte onderwijs introduceren. ‘Door deze dimensie te koppelen aan de exameneisen, wordt een duurzame mind-set uiteindelijk vanzelfsprekend’, aldus Liedewij.

Van de 11 genodigde startups zijn er uiteindelijk 8 toegelaten tot het jaarprogramma van de CE Booster. Deze startups zijn, in willekeurige volgorde, IKcircuLEER, Mijn Waterfabriek, Hemp Collective, Victoplast,Urbanseeds, De Kledingbibliotheek, Tulper en The Circular Innovation Factory. 

Naast voldoende potentieel is er natuurlijk nog wel veel werk aan de winkel. De jury, bestaande uit Nadine Bongaerts (Hello Tomorrow), Freek van Eijk (Acceleratio), Kees de Jong (Blauw Research) en Harry Derksen (New World Campus) voelden de startups stevig aan de tand. Daarna gingen de startups met deze feedback aan de slag in persoonlijk coachgroepen.

Motivatie en energie. Dat straalde er bij de Kick-Off duidelijk vanaf. Op 24 april gaan de eerste startups door met een masterclass Strategy om een heldere en inspirerende visie te creëren en verder te werken aan een toekomstbestendig en circulair businessmodel.

Contact

Gerelateerde


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/smo/domains/smo.nl/public_html/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 327

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/smo/domains/smo.nl/public_html/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 352