Start op: 27 Nov 2014

Op woensdag 19 november vond op de Erasmus Universiteit Rotterdam het congres Verantwoorde Valorisatie in de Alfa- en Gammawetenschappen plaats, georganiseerd door ScienceWorksErasmus Centre for Valorisation en Stichting Maatschappij en Onderneming. De deelnemers werden welkom geheten in de passende Forumzaal door Huibert Pols, Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit, en Philip Eijlander, Rector Magnificus van de Universiteit van Tilburg. Vervolgens werd het congres geopend door Hans Clevers, President Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Pols wensde de aanwezigen ‘veel inspiratie en ook veel ideeën’ en Eijlander gaf het publiek mee dat ‘de uitdaging is scherper zicht te krijgen op verantwoorde valorisatie’. Clevers sprak: ‘Beta’s zijn goed in verhalen vertellen, over bijvoorbeeld het DNA van de Neanderthaler’.

Hierna was Koenraad Debackere, hoogleraar Economie en Algemeen Directeur KU Leuven, aan het woord. ‘Er kan ook maatschappelijke, culture en democratische waarde zijn in een valorisatietraject.’, aldus Debackere. Rens Bod, directeur Centre for Digital Humanities, besprak voorbeelden van alfabenutting, zoals de Digitale Grachtengordel en de Politieke Zoekmachine. ‘We hebben denkkracht van mensen nodig om met elkaar innovaties te doen met ICT, maar tegelijkertijd ook binnen ICT’ vind Alexander Brink, Head of Science Alliances bij IBM Benelux. Na een korte koffiepauze en een groepsfoto volgde een tweede plenaire sessie en na een goede lunch startten de deelsessies.

Deelsessies

Tijdens de deelsessies werd valorisatie in verschillende sectoren besproken en bediscusieerd onder leiding van een voorzitter en een aantal sprekers. Er waren verschillende categorieën: Erfgoed, Sociologie, Rechten & Criminologie, Politicologie & Bestuurskunde, Taal- & Cultuurstudies, Filosofie & Theologie, Psychologie, Economie & Bedrijfskunde, Geschiedenis & Kunstgeschiedenis, Onderzoeksprogrammering & Valorisatie en Do’s and Don’t bij Valorisatie.

Slotdiscussie 

Belangrijke observaties tijdens de slotdiscussie van het congres waren de volgende: ‘Je kunt nieuwe technieken inzetten voor valorisatie van Alfawetenschap. Je kunt Alfawetenschappers ook inzetten voor de valorisatie van nieuwe technieken’ (Frank Zwetsloot, Directeur ScienceWorks). ‘Alfawetenschappers moeten zelf het heft in eigen hand nemen om hun uitzonderlijke talenten beter in te zetten in het bedrijfsleven en in de politiek, ook reeds als student’ (Esther Crabbendam, Coördinator Alfapact). ‘De onafhankelijkheid van wetenschappers moet goed contractueel georganiseerd worden als je sterker afhankelijk gaat worden van externe investeringen of dataleveranciers’ (Rechtensessie). ‘We zijn in de Geesteswetenschappen het “Scienceparadigma” van publiceren en citeren voorbij. Valorisatie is het bestaansrecht van de wetenschap en moet beter zichtbaarder worden’ (Frank van Vree, Decaan faculteit Geesteswetenschappen bij de UvA).

Dankzij de interessante sprekers tijdens het congres en de goede organisatie ging het SMO-team op huis aan met een interessant nieuw perspectief op valorisatie en een tevreden gevoel.

Contact

Gerelateerde


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/smo/domains/smo.nl/public_html/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 327

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/smo/domains/smo.nl/public_html/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 352