Start op: 21 Apr 2016 om 13:00 tot 18:00 Aantal plaatsen: 30

Volop inspiratie voor de business cases van de Rotterdam 100 talenten bij NL Innoveert

Op 21 april bezochten de Rotterdam 100 talenten het Nationaal Techniek Festival van NL Innoveert op uitnodiging van partner Clean Tech Delta. De reis naar het festival is al een belevenis opzich: per waterbus- en taxi begeven de studenten zich naar het zonovergoten RDM-terrein op Heijplaat, waar het festival plaatsvindt. In en om de zogeheten Onderzeebootloods, het festivalhart, bevinden zich talloze stands van vooraanstaande innovatieve bedrijven zoals TNO, Shell en Boskalis. Vandaag krijgen de Rotterdam 100 talenten de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met deze bedrijven en om deel te nemen aan een veelzijdigheid aan activiteiten, workshops en lezingen op het gebied van innovatie en de ‘Next Economy’.

Clean Tech Delta
Clean Tech Delta is een samenwerkingsverband van ongeveer 40 bedrijven, kennisinstituten en overheden die innovatie en ‘clean tech’ stimuleren en praktiseren. ‘Clean tech’ staat voor technologie die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen optimaliseert en nadelige effecten op het milieu minimaliseert. Het doel van dit samenwerkingsverband is om de kloof tussen duurzaam idee en de praktische uitvoering daarvan te overbruggen. Clean Tech Delta voorziet in een kennis- en netwerkplatform en business- en projectondersteuning. De Clean Tech markt gaat over sectoren als energie efficiëntie, het opwekken van energie, duurzame mobiliteit, duurzaam gebruik van materialen en het hergebruik van afval.

NL Innoveert
Het is om die reden dat de partners van Clean Tech Delta de Rotterdam 100 talenten uitnodigen op het Nationaal Techniek Festival, waar de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van innovatie op een speelse wijze in kaart worden gebracht. Het Nationaal Techniek Festival is een initiatief van NL Innoveert dat bezoekers enthousiast wil maken over techniek, technologie en ict. Dat wordt op het festival gedaan door te laten zien hoe interessant techniek is en wat het allemaal voor de maatschappij kan betekenen. De sectoren die op het festival vertegenwoordigd zijn variëren van water en natuur, mobiliteit en gebouwde omgeving tot aan internet en veiligheid. Genoeg informatie en inspiratie voor de business cases waar de talenten van de Rotterdam 100 momenteel aan werken in de Getting It Done Battle.

Energiezuinige voertuigen door studenten
De Rotterdam 100 talenten worden ontvangen door Celina Wang, projectmanager bij Shell Eco Marathon. De competitie stimuleert discussie over het vinden van duurzame oplossingen voor het mondiale energievraagstuk door een zo energie-efficiënt mogelijk voertuig te bouwen. Er zijn in totaal 18 Nederlandse teams variërend van middelbare school tot universiteit en zij zijn vandaag op het festival om hun voertuigen te testen op een speciaal daarvoor bestemd circuit. De studenten kijken hun ogen uit bij het zien van het brede scala aan hybride voertuigen van collega-studenten van onderwijsinstellingen als TU Delft, Hogeschool Rotterdam en het Albeda College.

De integrale aanpak van cyber security
Daarna is het tijd voor een lezing van Sander de Kievit, Cyber Security specialist bij TNO, die de talenten in sneltreinvaart vertelt over het thema cybersecurity. TNO werkt aan innovatieve projecten in haar Cyber Security Lab, waarbij bestaande en nieuwe technologieën, gedragsbeïnvloeding, big data, processen en procedures, menselijke competenties, techniek, software en hardware samenkomen. Een van de studenten vraagt daarop hoe we cyber security het beste kunnen aanpakken. De Kievit antwoordt: “cyber aanvallen zijn bijna altijd uniek en vragen daarom om een integrale, multidisciplinaire aanpak.” Dat lijkt de talenten ietwat gerust te stellen, want de kracht van de Rotterdam 100 is nu juist de multidisciplinaire aanpak van problemen, en dat is wat zij de komende tijd nog volop zullen doen tot aan de Grande Finale.

Innovatie en concurrentie in de haven
Het laatste programma-onderdeel bestaat uit een lezing van Rick Hollen, onderzoeker en projectmanager bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Hij spreekt over strategieën ter versterking van innovatie-gedreven concurrentievermogen in de havencontext, met aandacht voor de rol van bedrijven, ondernemersverenigingen en havenautoriteiten. Het blijkt waardevolle kennis die de studenten goed kunnen gebruiken voor hun business cases voor CGI en de Port of Rotterdam, dus er wordt fanatiek meegeschreven.

Getting It Done Battle
Het bedrijfsbezoek van Clean Tech Delta is de enerlaatste in de ‘Getting It Done Battle’. Het bedrijfsbezoek aan Rotterdam Partners zal dit programma-onderdeel afsluiten, waarna de ogen gericht zullen zijn op de Grande Finale op 7 juni.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Rotterdam 100? Volg ons op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Contact

Gerelateerde


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/smo/domains/smo.nl/public_html/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 327