Start op: 24 Mar 2016 om 14:00 tot 19:00 Aantal plaatsen: 30

Toptalenten Rotterdam 100 maken kennis met baanbrekende technologie in de financiële wereld

Op donderdag 24 maart vond het eerste bedrijfsbezoek van de ‘Getting It Done Battle’ van de talentencompetitie Rotterdam 100 plaats. Het winnende team van ABN Amro mocht het spits afbijten van deze volgende ronde. De geselecteerde talenten maakten kennis met baanbrekende ontwikkelingen die de financiële wereld op haar grondvesten doen schudden zoals ‘blockchain’ technologie, kunstmatige intelligentie en de Amazon Echo. Met de bedrijfsbezoeken krijgen de winnende talenten de mogelijkheid om de ideeën die zij tijdens de 24 Hour Creation Battle hebben gepresenteerd uit te werken en te implementeren bij de partnerbedrijven.

Olof van Praat ontving de studenten in het Innovation Centre van het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Hij ging tijdens zijn welkomstwoord in op de professionele manier waarop de organisatie van de Rotterdam 100 talent met grote corporates verbindt. Dat is volgens hem ook hard nodig: “We moeten onze horizon verbreden door met jonge, creatieve talenten en FinTech startups te werken. Zij doen ongelooflijke innovatieve dingen waar bij ons niet snel ruimte voor is. We hebben mensen als jullie nodig.”

Na de opening nam Arjan van Os, manager van het Innovation Centre, het stokje over voor een lecture over de belangrijkste ontwikkelingen in de FinTech wereld. De zogenaamde ‘blockchain’ technologie behoort volgens hem tot de meest disruptieve technologie: “het zal ertoe leiden dat banken slechts als één platform tussen vele anderen zullen dienen. Bankieren wordt daarmee volledig open.” Ook benoemde hij de belangrijke samenwerking tussen banken en startups. Banken hebben de middelen, het netwerk en de klanten, startups hebben de creatieve ideeën en de bewegingsvrijheid.

Na de lecture was het tijd voor een interactieve sessie waarin onderwerpen als data analyse en kunstmatige intelligentie binnen de financiële sector aan bod kwamen. Aan de hand van het sessieonderdeel met robot Alexa van Amazon Echo werden de studenten bewust gemaakt van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van betaalverkeer. De studenten uitten hun scepsis hierover. De één vraagt zich af of de technologie wel waterdicht is, een ander of mensen hier nou wel op zitten te wachten. De sessieleider zegt hierover het volgende: “soms weten mensen niet dat ze iets nodig hebben. Neem mobiel bankieren. Niemand had gedacht dat er veel gebruik van gemaakt zou worden, en nu is het geëxplodeerd.” Met deze optimistische conclusie kwam het bedrijfsbezoek tot een einde en was het tijd voor een borrel. Zowel de studenten als de organisatie van de Rotterdam 100 kijken terug op een leerzame en inspirerende dag die mede mogelijk werd gemaakt door de inzet en het enthousiasme van partner ABN Amro. Met dit eerste bedrijfsbezoek is de lat voor de andere teams en partners hoog komen te liggen!

De studenten zijn na dit bedrijfsbezoek weer een stap verder in de ‘Getting It Done Battle’. Tijdens deze ronde werken de talenten tot en met juni aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve businessmodellen bij de partners CGI, ABN Amro, Clean Tech Delta, Rotterdam Partners en Port of Rotterdam. Het team wat als winnaar uit de bus zal komen krijgt de titel Rotterdam Most Excellent en ontvangt een aanbevelingsbrief van burgemeester Aboutaleb en voormalig premier Balkenende.

Met de Rotterdam 100 beogen burgemeester Aboutaleb en de betrokken prominenten, bedrijven, gemeentelijke instellingen en kennisinstellingen de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van een ondernemende en innovatieve beroepsbevolking.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Rotterdam100? Houd de website van SMO in de gaten en volg ons op Twitter, Facebook, en LinkedIn.

Contact