Expertpanel: Cyber Security En Grenzeloos Hacken

Opnieuw is gebleken dat onze digitale samenleving kwetsbaar is. Niet alleen privacy van burgers, maar ook infrastructuur, overheden en bedrijfsleven zijn doelwit van cybercriminaliteit. Vorige week maakten we kennis met WannaCry en begin deze maand werd een aantal Britse ziekenhuizen stilgelegd door een cyberaanval. Steeds weer worden we eraan herinnerd dat cyber security een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s voor de komende decennia is.

Daarom heeft SMO een interdisciplinair panel van experts uitgenodigd om hun visie te geven op cyber security, de rol van overheden en het bedrijfsleven en een voorstel van Microsoft daaromtrent. Lees hier hun visie op Cyber Security.

Cyber Security Moet Nu Aangepakt Worden

ZIJN ALGEN DE TOEKOMST? ENGIE ALGEA TEAM WINT MET DUURZAME INNOVATIE ROTTERDAM100

Op 20 april vond de Grand Final van de talentencompetitie Rotterdam100 plaats in het Timmerhuis te Rotterdam. Excellente studenten presenteerden hier volgens het Get in the Ring principe hun oplossingen voor Next Economy cases van bedrijven uit de regio aan een publiek van 200 innovatiemanagers, corporate partners en studenten. Het winnende team ontwikkelde voor ENGIE een high-tech manier om afval en uitstoot via algen om te zetten in energie. Wethouder Visser sprak zijn verwondering uit voor de talenten: “Rotterdam100 bewijst dat de stad Rotterdam geen toekijker is als het gaat om innovatie, maar hierin altijd de leiding heeft!” Lees hier meer. 

CE Booster – Get Business Stories

Name: Liedewij de Graaf
Startup: IKcircuLEER

In 2014, Liedewij started the initiative of IKcircuLEER. With IKcircuLEER, she develops teaching methods to educate VMBO pupils about sustainability and circular economy, in an inspiring and practical way. She joins the Get Business programme since 2015.

IKcircuLEER started a few years ago. How did you start?

Since 2014 I work on accelerating the transition to a circular economy through education. As a former project manager in an educational publishing company, developing teaching methods and material was a logical next step for me to take. Next to developing these methods and materials we also organise meetings for teachers. The idea of IKcircuLEER won the ASN Bank Wereldprijs in 2014, and after this the project has turned into reality.

Klik hier om verder te lezen

Liedewij CEBooster

Rotterdam wint strijd om talent

Op 9 en 10 februari hebben 100 door universiteit en hoogleraren voorgeselecteerde talenten 24 uur lang gewerkt aan oplossingen voor de Next Economy met cases van o.a. ABN AMRO, KPN, Port of Rotterdam, CGI en ENGIE. Oud minister-president Jan Peter Balkenende, KPN CFO Jan Kees de Jager en CEO Port of Rotterdam Allard Castelein spraken alle de talenten toe over het belang van hun competenties voor het vormgeven van de economische groei van Rotterdam en Nederland. Lees hier meer.

Circular Minds Conference 2016

Op 18 november 2016 bezochten professionals van 30 verschillende publieke en private organisaties de Circular Minds Conference op het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam. De conferentie stond in het teken van de Circulaire Economie en door middel van workshops werden deelnemers uitgedaagd om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor circulaire vraagstukken. Het hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de SMO Promovendi publicatie “Circulaire Economie: Wat? Waarom? Hoe?” aan Marjan Minnesma. Lees hier meer.

Welke competenties en onderwijs vraagt de Circulaire Economie?

“One cannot solve the problems of today with the same mindsets and value systems that brought about the problems in the first place”(Albert Einstein). Nieuwe vaardigheden en andere typen werkzaamheden van medewerkers zoals trainees en ambtenaren, zijn nodig om de kanteling naar een circulaire en toekomstbestendige organisatie te realiseren. Welke competenties vraagt dit van medewerkers? Hoe kunnen opleidingstrajecten hierop inspelen? En wat voor competenties medewerkers nodig hebben om zelf de regie in  handen te nemen en bottom-up innovaties aan te zwengelen? Deze vragen staan centraal tijdens de workshops die worden aangeboden tijdens de Ciruclar Minds Conference. De workshops worden aangeboden te helpen met het realiseren van een toekomstbestendige organisatie. Lees hier meer over het programma of schrijf je hier in.

‘We want you’ wint Health Innovation Challenge 2016

Rotterdam, 3 november 2016 – Vandaag vond de tweede editie van de Health Innovation Challenge plaats. Tijdens de Challenge bedachten 35 MKB-ondernemers in co-creatie met zorgorganisaties als het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis en Pameijer oplossingen voor zeven cruciale uitdagingen in de zorg. Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie bij Gemeente Rotterdam, reikte de hoofdprijs uit aan het winnende idee: We want you. zorg41.nl

Samen Sneller Innoveren

Den Haag, 01-09-2016 – De How To Get There Summit geïnitieerd door Minister Kamp en Neelie Kroes is dé plek waar innovatief Nederland samenkomt om van elkaar te leren en om zaken te doen met startups/scaleups. Op 17 november vindt dit grootse innovatie-evenement plaats op De Haagse Hogeschool waar ruim 2500 innovatieprofessionals, groei-ondernemers, investeerders, bestuurders en startups samen sneller innoveren. Wethouder Karsten Klein en Jan Lintsen, bestuurslid van De Haagse Hogeschool, hebben vandaag de How To Get There Summit officieel verwelkomt in Den Haag samen met projectleider Jurgen Nieuwenhuijsen, Commercieel Directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship. Lees hier meer.

Talent inspireert tijdens de Rotterdam100 finale

Menselijk haar afval? Het is de toekomst!

Op dinsdag 7 juni vond op de Erasmus Universiteit de finale van de talentencompetitie Rotterdam100 plaats. Tijdens deze finale hebben de 4 nog strijdende teams, bestaande uit excellente (inter)nationale studenten hun oplossingen voor actuele business cases uit de ‘Next Economy’ gepresenteerd. Deze business cases kregen zij aangeleverd van de partners ABN AMRO, CGI, Port of Rotterdam, Clean Tech Delta en Rotterdam Partners. Burgemeester Aboutaleb sprak zijn verwondering uit voor de talenten: “Rotterdam100 bewijst dat de stad Rotterdam geen toekijker is als het gaat om innovatie, maar hierin de leiding heeft!”. Lees hier het volledige sfeerverslag.

CE Booster aanwezig bij Vlaams Parlement en Innovation Expo Amsterdam

De CE Booster werd op donderdag 12 april goed vertegenwoordigd in binnen- én buitenland. SMO-directeur Hendrik Halbe kreeg op uitnodiging van het Vlaams Parlement spreektijd tijdens een hoorzitting over circulaire economie. Het Vlaams Parlement heeft aangegeven een aantal overheidsinstanties, academici en onderzoekers, platformen, federaties en bedrijven hierover te willen horen, waaronder SMO over onze CE Booster. Tijdens de hoorzitting stond de vraag centraal wat de overheid kan doen om de circulaire economie te stimuleren. 

Lees hier verder.