Samen de transitie naar een circulaire economie versnellen

Onze lineaire manier van produceren en consumeren staat onder druk. De wereldbevolking groeit naar negen miljard mensen in 2050 en de vraag naar grondstoffen stijgt mee. Daarmee neemt de urgentie van een systeemverandering toe. In de circulaire economie worden producten, componenten en grondstoffen hergebruikt waardoor hun waarde zoveel mogelijk behouden blijft. Dit biedt veel mogelijkheden voor de overheid, bedrijven, burgers én toekomstige generaties. Het Circulaire Economie Lab (CE Lab) is opgezet met als doel om de circulaire economie te versnellen.

In het CE Lab werkt het SMO team samen met diverse partners uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap. Ook worden startups, studenten en promovendi betrokken bij de activiteiten. Door hen te verbinden aan partners worden generatie overschrijdende samenwerkingen aangegaan en oude denkpatronen doorbroken. Daarnaast worden organisaties ondersteund van visie ontwikkeling tot realisatie om de kanteling naar de circulaire economie te maken.

Vragen of interesse? 

Denise van Blitterswijk
0652764199
vanblitterswijk@smo.nl

Circulaire economie activiteiten

VISIE & ROADMAP ONTWIKKELING

SMO en haar experts ondersteunen in het ontwerpen van een visie en actiegerichte roadmap, zodat lange termijn ambities op het gebied van circulaire economie gehaald worden. Afhankelijk van de situatie biedt SMO diverse workshops en sparringstrajecten.

CE BOOSTER 

SMO helpt circulaire ondernemers op te schalen van idee naar 1 miljoen met de volgende programma’s:
Get Started: Van idee naar businessmodel
Get Business: Van businessmodel naar 250K omzet
Get Accelerated: 250K naar 1 miljoen

BEWUSTWORDING & ACTIVATIE

Samenwerking met allerlei stakeholders is van belang om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Om dit te realiseren is bewustwording en activatie van belang. Hiervoor biedt SMO onder meer de Regio Tour langs circulaire initiatieven en workshops als Circular in One Day.

INVENTARISATIE & DATA ANALYSE

SMO heeft in samenwerking met promovendi een aantal scans ontwikkeld om specifieke informatie naar boven te halen. Dit kan helpen om bijvoorbeeld tot een goede visie met uitvoerbare roadmap te komen.

IMPLEMENTATIE & REALISATIE

SMO ondersteunt bij het implementeren van beleid door het opzetten en uitrollen van activiteiten. Onder meer door middel van impact support (project- en stakeholdermanagement) en de meerdaagse opleiding Slimme en Circulaire Regio.

CE PUBLICATIE & CE SUMMIT

SMO Promovendi brengen concrete stappen die genomen moeten worden voor de transitie naar een circulaire economie in kaart. De publicatie wordt gelanceerd tijdens de Circular Minds Conference waar beleidsmakers, wetenschappers, bedrijven en meer dan 150 trainees van Nederlandse organisaties samenkomen om kennis en ervaringen te delen.

Uitgelichte trainers & experts 

238a48e

Freek van Eijk
Expert

Ferdinand Jaspers

Ferdinand Jaspers
Trainer

jeroen (1)

Jeroen Veenenbos
Trainer

Christiaan Kraaijenhagen_B&W

Christiaan Kraaijenhagen
Expert

Uitgelichte lab partners

Schermopname (29)
imageedit_1_4106961864
Schermopname (26)

Evenementen

CE Booster: boosting circular entrepreneurship

Tijdens de CE Booster: boosting circular entrepreneurship brengen wij circulaire ondernemers bijeen. In een inspirerend programma maken zij kennis met de CE Booster, leren zij van elkaar en wordt de nieuwe circulaire webshop LoopedGoods gelanceerd.


Circular Tour Rotterdam

Nederland heeft internationaal gezien een ideale uitgangspositie om dé circulaire hotspot te worden. Veel regio’s ondersteunen deze ambitie om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Iedere regio heeft hierbij haar eigen aanpak, best practices en uitdagingen. Op 24 februari vond daarom de eerste SMO Circular Tour plaats. Hierin kwamen landelijke en regionale beleidsmakers […]


Rotterdam Science Tower

Nationaal Trainee Event 2016

Het NTE 2016 zal in het teken staan van de transitie naar een circulaire economie. De ontwikkeling van de ruim 150 trainees staat centraal, maar ook het belangeloos nadenken over nieuwe ideeën en de rol van de trainees in een transitie naar een circulaire economie. Gedurende het event zullen door middel van workshops, sprekers en […]


Aantal plaatsen: 250
Rotterdam Science Tower

Publicaties

Circulaire Economie: Wat? Waarom? Hoe?

De impact van de mensheid op onze planeet is dusdanig groot dat de huidige mate van welvaart voor toekomstige generaties onzeker is. Het antwoord: De circulaire economie. Wat is een circulaire economie? En hoe maken we eigenlijk een overgang naar een circulaire economie?


Ondernemen in transitie: De weg naar succes

Sociaal ondernemerschap is maatschappelijk relevant, geeft ruimte om je persoonlijke ambities, passies en energie kwijt te kunnen, genereert inkomen en creëert ook nog eens werkgelegenheid. Deze SMO-publicatie biedt de handreikingen om dit alles realiseren.


Ondernemen in transitie

Deze publicatie biedt een nieuw perspectief voor bedrijven: hoe kan een bedrijf omgaan met de kansen en bedreigingen die transities naar duurzaamheid met zich meebrengen? Transities veranderen bestaande structuren en markten op disruptieve wijze in allerlei sectoren.