Start op: 12 Apr 2016 om 10:30 tot 13:00 Aantal plaatsen: 50

Inhousedag CGI en Port of Rotterdam: talenten geïnspireerd door innovatieve gadgets

De Rotterdam 100 talenten komen ogen tekort in het Sparks Innovation Centre van CGI tijdens de rondleiding van business consultant en gastheer Hans Moonen. Van een digitale barbiepop tot aan een ogenschijnlijk simpele armband die al onze bewegingen registreert: de ruimte staat en hangt vol met innovatieve gadgets. Het is de ruimte waar de studenten van de talentencompetitie Rotterdam 100 worden ontvangen in het kader van hun tweede bedrijfsbezoek van de ‘Getting It Done Battle’.

Port of Rotterdam en CGI
Dit keer was het de beurt aan de partners Port of Rotterdam (PoR) en CGI om de studenten een inkijkje in hun bedrijven te geven. De havenautoriteit PoR beheert, exploiteert en ontwikkelt het Rotterdamse haven- en industriegebied en is verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. CGI is internationaal de nummer 5 op het gebied van ICT services. Het bedrijf bedient 4500 klanten vanuit 400 kantoren wereldwijd. Met klanten in de bankensector, logistiek, transport, overheid, gezondheidszorg en olie- en gasbedrijven is CGI een invloedrijke speler.

Applicatie voor een slimme reis
Op het eerste gezicht lijken de studenten nog onbekend met de producten en diensten van CGI. Daar komt verandering in als Hans Moonen vraagt wie de reisplanner Xtra applicatie van de NS kent: iedereen is bekend met de applicatie waarvan CGI de ontwikkelaar is. De applicatie geeft actuele reisinformatie, bijvoorbeeld over vertrektijden, drukteprognose en faciliteiten in de trein en op de stations. Hans Moonen: “Zo’n applicatie is niet alleen nuttig voor de gebruiker, maar ook voor de NS zelf. Antwoorden op vragen als wie de app wanneer gebruikt voorziet de NS van belangrijke informatie om de kwaliteit en veiligheid van haar diensten te verbeteren.”

‘Big Brother is watching you’
De NS reisplanner is maar een van de vele innovatieve toepassingen van ICT in allerlei verschillende bedrijven: Moonen demonstreert nog veel meer. De slimme fotocamera die alleen foto’s maakt als het een glimlach op de gezichten van alle studenten in beeld herkent maakt veel indruk, evenals een ogenschijnlijk onschuldig apparaatje in de vorm van een ananas dat elke microseconde een open wifi-netwerk en de interactie die daarop plaatsvindt kan blootleggen. Een van de studenten merkt op dat deze gadget doet denken aan George Orwell’s 1984: ‘Big Brother is watching you.’ CGI heeft echter ook een groot aandeel in het veiliger, schoner en duurzamer maken van vervoer en transport. In samenwerking met TU Delft ontwikkelde CGI bijvoorbeeld het onderzoeksprogramma ‘DiTTab’ waarin data van verkeer en vervoer uit sensornetwerken wordt geanalyseerd. De focus ligt daarbij op het beïnvloeden van individueel keuzegedrag van individuele bestuurders, met als doel om onder meer de verkeersveiligheid te vergroten en brandstofverbruik te verminderen.

Samenwerking door data-driven solutions in het havengebied
Het is ook om die reden dat CGI en PoR intensief samenwerken op dit gebied, zo licht Michiel Nijdam toe. Nijdam, strateeg bij PoR, vertelt over de vele toepassingen van ICT in het havengebied: “containers, weerstations en schepen communiceren met elkaar, maar deze data wordt verder niet gebruikt door andere spelers in de ketens. Dat is zonde, want het is waardevolle informatie om operaties in de haven efficiënter, schoner en veiliger af te wikkelen.” Het is een vraagstuk waar de studenten van de Rotterdam 100 momenteel mee bezig zijn. Tijdens de gezamenlijke netwerklunch grijpen de talenten dan ook hun kans om vertegenwoordigers van CGI en PoR het hemd van het lijf te vragen onder het genot van luxe broodjes en drankjes.

De talenten hebben nog tot en met mei om hun oplossingen verder te ontwikkelen en te implementeren. Op 7 juni vindt de Grande Finale van de Rotterdam 100 plaats waarbij burgemeester Ahmed Aboutaleb bekend zal maken welk team de meest innovatieve oplossing heeft ontwikkeld. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Rotterdam100? Houd de website van SMO in de gaten en volg ons op Twitter, Facebook, en LinkedIn.

Contact

Gerelateerde

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /customers/a/f/7/smo.nl/httpd.www/wp-content/themes/thecompany/single-evenement.php on line 327